Chleb na zakwasie

Składniki (2 keksówki):

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej 2000
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • dowolne dodatki (np. ziarna słonecznika / żurawina / czarnuszka)
  • zakwas

W plastikowej misce mieszamy dwa rodzaje mąki i patki owsiane. W środku robimy wgłębienie w którym umieszczamy pokruszone drożdże i posypujemy cukrem. Zalewamy 0,5 szklanki ciepłej wody. Zasypujemy delikatnie mąką. Dodajemy sól, zakwas i pozostałą wodę. Mieszamy około 4 minut. Odkładamy 2 łyżki ciasta na kolejny zakwas. Pod koniec dodajemy dodatki. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wkładamy do zimnego piekarnika ustawiając 190 st. (bez termoobiegu). Pieczemy 60 minut na dolnym poziomie. Jeśli po wyciągnięciu spód nie jest dopieczony  to wkładamy na dodatkowe 10 minut pieczenia na dolnej grzałce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *