DSC05615

Sałatka z fenkułem, grejpfrutem, orzechami i miętą

Szybka sałatka jako idealny dodatek do mięsa lub wzbogacona np. o wędzonego łososia jako główne danie. Mega soczysta i orzeźwiająca.

Składniki (3 porcje):

  • 1/4 kubka orzechów (dowolnych)
  • 2 małe lub 1 większy koper włoski, pozbawiony łodyg i liści
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • sok z jednej cytryny
  • 2 duże czerwone pomarańcze lub grejpfruty
  • 1 mała szalotka, obrana i posiekana na drobne piórka
  • 10 liści mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka startej skórki z limonki

Orzechy lekko prażymy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Drobno siekamy na piórka fenkuł (możemy użyć mandoliny), doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy w małej misce.

Pomarańczę filetujemy zachowując pozostałe błonki. Filety układamy na koprze włoskim, posypujemy szalotką, posiekaną miętą,orzechami i polewamy oliwą. Na sam koniec wyciskamy nad sałatką sok, który pozostał na błonce z owocu i posypujemy skórką z limonki. Podajemy od razu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *