sorbet_gruszkowy

Sorbet gruszkowy

Początek roku to czas w którym cholernie trudno dogodzić znajomym pod względem menu. Każdy zaczął 2015 z innymi postanowieniami, lecz tym najczęściej powtarzanym jest dieta. Zapominam, więc na jakiś czas o bezach i ciastach i kombinuję (może niekoniecznie zgodnie z temperaturą) za oknem z sorbetami. Ten, który przedstawiam Wam dzisiaj, ma akurat odrobinę cukru, ale taka mała ilość zdecydowanie warta jest poświęcenia, tak samo czas potrzebny na jego przygotowanie.

Sorbet gruszkowy

(całkiem spora porcja ok. 4 litry)

  • 8 dużych dojrzałych gruszek (bez nasion, mogą być w skórkach)
  • 1 litr wody (jeśli, ktoś chce wzmocnić smak i zawartość cukru to można zastąpić kupionym sokiem gruszkowym)
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka z jednej cytryny

Wszystkie składniki wkładamy do rondla, zagotowujemy i gotujemy ok. 15 minut, aż gruszki będą miękkie.Gruszki wyjmujemy łyżką cedzakową, a pozostały syrop redukujemy o połowę gotując ok. 10 minut, a następnie dodajemy ponownie do gruszek. Blendujemy wszystko na jednolitą masę. Studzimy. Po wystudzeniu wkładamy do zamrażarki i po 3 h wyjmujemy, aby przemieszczać pierwszy raz, następnie mieszamy jeszcze kilka razy co godzinę, aż do uzyskania konsystencji lodów. Możemy też użyć specjalnej maszynki do kręcenia lodów.

 

sorbet_gruszkowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *