Sposób na idealne belgijskie frytki

Ostatnio mam ciśnienie na domowe frytki, zwłaszcza te smażone na styl belgijski. Po wielu próbach znalazłem w serwisie zajadam.pl perfekcyjną metodę. Sami sprawdźcie:
  1. Pokrojone ziemniaki wrzuć na kilka minut do świeżo zagotowanej gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru (szczerze mówiąc to nie wiem po co to, ale w kilku ciekawych dyskusjach ludzie zwracali uwagę na ten punkt, więc i ja postanowiłem włączyć go do przepisu – w końcu moje frytki wyszły rewelacyjnie).
  2. Rozgrzej mocno olej w odpowiednim naczyniu (jak użyłem zwykłego garnka).
  3. Wyjmij ziemniaki z wody i osusz je dokładnie przy pomocy papierowego ręcznika.
  4. Włóż ziemniaki do sitka lub wkładu z dziurkami i zanurz w gorącym oleju.
  5. Zaczekaj moment, aż frytki wypłyną na powierzchnię i wyjmij sitko z ziemniakami z tłuszczu – w tym momencie zamknęły się pory w ziemniakach i dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do środka (yeah!)
  6. Odczekaj kilka chwil aż tłuszcz ponownie nagrzeje się do wysokiej temperatory (wcześniej włożyliśmy do niego chłodne zmieniaki i gdyby smażyć bez przerwy, frytki nie byłyby chrupiące).
  7. Teraz czas na drugi etap smażenia – włóż sitko z ziemniakami z powrotem do garnka z gorącym olejem i smaż frytki do uzyskania złotego koloru.
  8. Gotowe frytki przełóż do naczynia wyłożonego papierowym ręcznikiem – dzięki temu tłuszcz znajdujący się na zewnątrz frytek ładnie wchłonie się w papier.”

2 myśli nt. „Sposób na idealne belgijskie frytki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *