Zrób raz i nigdy nie przestaniesz

Szybkie bułki

Gdy myślałem o pieczeniu bułek lub jakiegokolwiek pieczywa w domu, zawsze miałem przed oczami cholernie długi czas oczekiwania. Komu w realnym życiu udaje się zaplanować taką akcję dobę czy tam 15 h wcześniej? Mnie na pewno nie.

Wielkie pieczarki w LIDLu przypominające trochę odmianę portobello skusiły mnie, aby zrobić burgery w wegetariańskim wydaniu. Niestety LIDL nie oferuje już za dobrego pieczywa, więc czas było rozpocząć kombinowanie. Nie satysfakcjonują mnie też ciabaty czy inne kajzerki z lokalnych piekarni. Jedyną opcją był samodzielny wypiek. Przepis znalazłem w internecie, modyfikując do o uwagi z komentarzy, tych którzy już go przetestowali. Trochę sceptycznie przystąpiłem do działania.

Bułki w 45 minut

(porcja na 15 średniej wielkości bułek)

Składniki:

  • 3 łyżki suchych drożdży (ok. 25 g)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 3,5 – 4 szklanki mąki

Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (nie może być gorąca) dodając olej i cukier. Odstawiamy na 10 minut, aby „ruszyły”. Dodajemy jajko, sól i partiami mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, nieklejące się zbyt do rąk. Możemy użyć na początku robota z hakiem, jednak ostatnie gniecenie warto wykonać ręcznie.

Ciasto dzielimy na 15 porcji. Z każdej formujemy kulkę i układamy w kilkucentymetrowych odstępach na 2 blachach, wyłożonych pergaminem i posmarowanych oliwą. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 10 – 15 minut. Podrośnięte smarujemy rozmąconym jajkiem lub mlekiem. Posypujemy sezamem, czarnuszką, makiem… co lubimy. Pieczemy 12 – 15 minut, aż będą lekko brązowe. Najlepsze tego samego dnia!

Zrób raz i nigdy nie przestaniesz

Zrób raz i nigdy nie przestaniesz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *