Szybkie pankejki z ricotty

Cały czas eksploruje fenomenalną „Eat” autorstwa Nigela Slatera. Czego bym się nie tknął, zajmuje kilkanaście minut i zawsze idealnie wychodzi. Tym razem padło na placuszki z ricotty, które bardzo przypominają klasyczne amerykańskie pankejki. Spokojnie możemy je jeść na słodko lub słono. Ja improwizując zrobiłem pomidorowe tzatziki z dodatkiem świeżych ziół. Równie dobrze możemy dorzucić dowolny serek, warzywa, awokado… czy banany i czekoladę. Nie ma ograniczeń.

Pankejki z ricotty (porcja na 6-7 placków)

Składniki:

  • 250 g serka ricotta
  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 30 g masła

Oddzielamy biała od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z ricottą, mąką i miękkim (lub rozpuszczonym) masłem. Do masy dodajemy pianę z białek. Doprawiamy zależnie od preferencji – jeśli chcemy na słono – ziołami. pieprzem i solą. Jak na słodko – łyżeczką cukru. Smażymy na maśle lub oliwie. Jedna łyżka = jeden pankejk. Przekładamy, gdy zaczną się rumienić. Całe smażenie nie powinno trwac dłużej niż 5-6 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *