DSC02708

Tarta jabłkowa

Francuska fascynacja trwa. Poniżej przepis, który wykorzystałem w ostatnich dniach dwukrotnie. Możecie go śmiało potraktować jako szybszą wersję szarlotki.

Tarta z jabłkami

Składniki:

  • 275 g ciasta francuskiego w temp. pokojowej
  • 4 duże, lekko kwaśne jabłka
  • jedno duże jajko
  • 70 ml śmietany
  • 30 ml alkoholu (calvados, amaretto, jakiś likier, co mamy!)
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki imbiru z torebki

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Z pergaminu wycinamy okrąg wielkości spodu tarty. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na cienkie plasterki, tak jak na zdjęciu. Skrapiamy je lekko sokiem z cytryny, aby nie czerniały. Kolejno, spód formy, jak też brzegi wykładamy ciastem francuskim, ponakłuwanym widelcem. Jajka, śmietanę i alkohol lekko miksujemy, a następnie powstałą masę wylewamy pod jabłka. Pieczemy około 40 minut. Na kwadrans przed końcem, posypujemy imbirem pomieszanym z cukrem. Najlepiej smakuje na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *